Je kent het wel, vol trots plaats je een gemaakte video op Youtube om deze daarna op je website te plaatsen. Je kijkt de video af en ziet daarna suggesties van Youtube voor andere video's die volgens Youtube gerelateerd zijn. Maar daar staan ook video's van bijvoorbeeld concurenten. Gelukkig is er ook een optie om dit tegen te gaan!

Gerelateerde video's niet meer tonen

De oplossing voor het niet meer tonen van de video's van Youtube is relatief eenvoudig. Met behulp van een query string paramter, 'rel=0' is het mogelijk om Google aan te geven geen gerelateerde video's meer te tonen.

Een URL naar een YouTube video kent vele formaten, maar uit eindelijk wordt er een gedeelte van Youtube binnen de site ingeladen. Dit gedeelte, wat dut wordt 'embed', heeft altijd een zelfde format URL om de video af te spelen. Deze URL kent een aantal paramters.

Deze parameters worden door de query string doorgegeven, waarbij de parameter 'rel', makkelijk te koppelen aan related, bij YouTube standaard op '1' ofwel TRUE staat. Dit betekend dat als de paramter niet mee wordt gestuurd, deze altijd als TRUE wordt gezien. 

 
  <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9BHGxXINg-Y" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen>iframe>
   
 
  <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9BHGxXINg-Y?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen>iframe>
view raw sample.html hosted with ❤ by GitHub

In het voorbeeld hierboven zie je dat er in het tweede insluit stuk, een '?rel=0' achter de URL staat.

Video content wordt steeds belangrijker, met altijd een scherm binnen handbereik wordt er meer en meer naar video gekeken.

Hoe verwijder ik gerelateerde video's in Wordpress?

Je kunt er voor kiezen om een van de vele plugins te gebruiken, maar zelf ben ik van mening dat onderdelen die geen instellingen behoeven, niet als plugin geplaatst moeten worden, maar aan een thema toegevoegd moeten worden.

Ik zou in dit geval dan ook kiezen voor een aanpassing van het bestand functions.php en daarin een paar regels code toevoegen:

Deze functie doet niets anders dan oEmbed URL's, voor het terug sturen van de HTML code die erbij hoort, controleren of deze van Youtube afkomstig is. En als dat het geval is, zorgen dat de parameter 'rel=0' aan de URL van de video wordt toegevoegd. Op deze manier worden vanaf heden, geen gerelateerde video's meer getoond aan het einde van je youtube link.

Is het gelukt om gerelateerde video's niet meer te tonen?

Mocht het niet gelukt zijn, neem even contact met ons op en wellicht kunnen we je opweg helpen. Is het wel gelukt? Geniet van deze manier van content delen. De kracht en macht van video content wordt steeds belangrijker.